Το τσίπουρο είναι γνωστό αιώνες στη Ελλάδα.  Η παραγωγή του ξεκινάει με την προσεκτική επιλογή των σταφυλιών, την οινοποίησή τους και την άμεση απόσταξη παρουσία των στεμφύλων (grape marc).

Κάθε περιοχή της Ελλάδος έχει το δικό της τσίπουρο με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ( έντονο άρωμα, γεμάτη γεύση με ξεκάθαρη την παρουσία του σταφυλιού, και μακριά αρωματική επίγευση ). Η ιδιαίτερη γεύση του Τσίπουρου κάθε περιοχής εξαρτάται από τις ποικιλίες σταφυλιών και την τέχνη του αποσταγματοποιού .

Οπως τονίζει ο κ. Χάρης Μαυράκης, «Οι πολλαπλές  αποστάξεις και η  επιλογή μόνο της ‘καρδιάς’ σε κάθε απόσταξη, συνεισφέρουν στα ποιοτικά μυστικά ενός εξαιρετικού τσίπουρου.»

Το τσίπουρο πίνεται στο τέλος του γεύματος ως χωνευτικό σε παγωμένο μικρό ποτηράκι.